Cztery fit desery

Słodkie desery bywają bardziej wyczekiwane od obiadu, sprawdzają się jako podwieczorek czy zaspokajają chęć na coś, co szybko doda energii i podniesie poziom cukru. Jednak bywają one przy tym dość kaloryczne — niektóre mają w sobie tyle kalorii, ile zwykły posiłek. Można to jednak zmienić, przygotowując ich zdrowsze, wciąż smaczne wersje.

Lekkie rafaello – informacje jak zrobić

Jasne kulki wypełnione kremem, z całym migdałem w środku i obtoczone w wiórkach kokosowych zna i lubi wiele osób. Jednak taka przyjemność związana jest z dużym zastrzykiem cukru. Jeżeli trudno jest zrezygnować ze spożywania ich w ramach małego deseru, można w domowym zaciszu przygotować ich zdecydowanie zdrowszą wersję.

Składniki na 40 kulek:

  • 250 g płatków owsianych
  • 250 g wiórków kokosowych + ½ szklanki do obtoczenia kulek
  • 110 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mleka w proszku
  • 1 laska wanilii
  • 40 g orzechów laskowych, migdałów lub nerkowców
  • 100 ml mleka

Przygotowanie

Migdały (orzechy laskowe lub nerkowce) sparzyć, obrać ze skórki. Czubkiem noża wyjąć ziarenka z laski wanilii. Strączek pokroić na kawałki i włożyć do mleka, zagotować i lekko przestudzić. W ciepłym mleku namoczyć migdały (orzechy laskowe lub nerkowce).

Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub zblendować na mąkę. Dodać wiórki kokosowe, mleko w proszku, cukier i ziarna wanilii. Wymieszać, dodać roztopione masło i 3-4 łyżki mleka, w którym moczone były migdały (orzechy). Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nieklejące, dodać więcej mleka. Jeżeli okaże się jednak za rzadkie (będzie sprawiało wrażenie śliskiego), włożyć je do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wyrobić je dłonią, aby składniki się połączyły.

Uformować kulki wielkości cukierków rafaello lub trochę większe, do każdej kulki włożyć po jednym migdale (nerkowcu lub orzechu laskowym). Kulki otoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około 2 godziny, aby stężały.

Dobra rada: Cukier można zastąpić ksylitolem w proporcji 1:1. Dzięki temu kulki będą jeszcze mniej kaloryczne.

Muffiny z musli i jabłkami

Śniadaniowe musli kojarzone jest z szybkim posiłkiem — wystarczy wrzucić je do miski i zalać mlekiem lub polać jogurtem, dodać ulubione owoce. Jednak jego wykorzystanie może być większe niż tylko to. Można bowiem przygotować z niego pyszne babeczki. W ten sposób można zabrać ze sobą musli w tej formie jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, czy nawet na piknik. Takie muffiny będą miały o wiele więcej wartości od tradycyjnych.

Składniki na 16 babeczek:

  • 200 g musli (ulubiona mieszanka, najlepiej z pełnoziarnistymi płatkami owsianymi)
  • 2 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju
  • 1 łyżka masła do wysmarowania foremek (jeżeli nie będą używane papilotki)

Przygotowanie

Musli wymieszać z mąką pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i z mąką razową. Dodać cukier, cukier waniliowy i sól.

Jajka rozkłócić, dodać do nich olej, rozgnieciony widelcem banan i 2-3 łyżki wody. W przypadku mniejszych jajek należy dodać więcej wody. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać, ale nie ucierać widelcem. W cieście powinny zostać wyraźne grudki.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W zależności od upodobań kawałki mogą być większe. Całość dokładnie wymieszać.

Jeżeli nie używa się papilotek, foremki do babeczek należy wysmarować masłem. Łyżką nakładać ciasto do foremek, wypełniając do ¾ ich wysokości. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni na złotobrązowy kolor.

Dobra rada: Zamiast cukru, użyć można płynnego miodu — wówczas należy dać mniej mleka.

Cytrynowa pianka

Cytrusy sprawiają, że przygotowane z nich desery mają orzeźwiający smak. Nie inaczej jest z cytrynową pianką — lekką, odpowiednio kwaśną, jak i pięknie się prezentującą. Składają się na nią trzy, łatwe w przygotowaniu, warstwy, których połączenie zaskoczy niejedno podniebienie, a przy tym nie będzie deserową bombą kaloryczną.

Składniki na 10 porcji:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 4 łyżki masła
  • 800 ml jogurtu naturalnego gęstego typu greckiego
  • 200 ml mleka
  • 40 g cukru pudru
  • 1 opakowanie żelatyny (20 g na 1 litr płynu)
  • 1 galaretka o smaku cytrynowym
  • ½ opakowania galaretki przezroczystej
  • ½ cytryny (limonki lub mandarynki)
  • kilka borówek amerykańskich
  • miechunka
  • płatki czekolady

Przygotowanie

Herbatniki pokruszyć na piasek w malakserze. Dodać rozpuszczone masło, miksować do momentu powstania ciasta. Wylepić nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem. Miksując, dodawać przestudzoną żelatynę z galaretką.

Przelać masę jogurtową na herbatnikowy spód i wstawić do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny — najlepiej na całą noc.

Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 100 ml wody. Na jogurtowej piance ułożyć plasterki cytryny i pozostałe dekoracje. Zalać przestudzoną, lekko tężejącą galaretką. Ponownie odstawić do lodówki do stężenia.

Brownie z awokado

Amerykańskie, klasyczne, mocno czekoladowe i wilgotne ciasto wiele osób uważa za jeden z najlepszych wypieków, gdyż całkowicie zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Oryginalny przepis zawiera w sobie sporo cukru, jednak można przygotować jego zdrowszą, mniej kaloryczną wersję, która jednak zachowa smak i odpowiednią wilgotność.

Składniki na 12 porcji:

  • 1 dojrzałe awokado średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g cukru brązowego
  • 80 g kakao
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • ⅓ szklanki płatków czekoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
  • garść malin (świeżych lub z zalewy) do dekoracji

Przygotowanie

Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę, łyżką wydrąży miąższ. Dokładnie rozgnieść go widelcem na pastę , tak aby nie pozostały grudki.

Jajka utrzeć z cukrem drobnym i cukrem brązowym do momentu połączenia się składników — dłuższe ucieranie może napowietrzyć tę masę. Dodać rozgniecione awokado, ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy, wymieszać.

Do masy przesiać mąkę pszenną i kakao, dodać sól, wymieszać szpatułką do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub kawałkami posiekanej czekolady.

Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza, przez 20-25 minut. Brownie powinno lekko wyrosnąć. Przed podaniem udekorować malinami.