Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania grzybów.

Tradycyjnie grzyby odgrywają zasadniczą rolę wśród jesiennych produktów sezonowych, a w ostatnich latach stały się jeszcze bardziej popularne jako przysmak gastronomiczny. I nic dziwnego, bo poza niewątpliwymi walorami gastronomicznymi, grzyby te posiadają wspaniałe właściwości, z których możemy korzystać.

Pyszne i zdrowe.

Wielu z nas z niecierpliwością czeka na nadejście jesieni, aby cieszyć się sezonem grzybowym. Prawda jest taka, że pojawienie się tych małych klejnotów jest doskonałym powodem, aby pożegnać lato i dobrą pogodę, a przywitać deszczowe dni jesieni. Chociaż w dzisiejszych czasach możemy je jeść o każdej porze roku, podobnie jak w przypadku każdego innego rodzaju produktu znajdującego się na półkach sklepowych, najlepiej jest spożywać je o tej porze roku, kiedy są dzikie i w optymalnych warunkach.

W wielu zakątkach świata grzyby znalazły swoje miejsce w najlepszych potrawach i restauracjach. Kurki , trufle, czy prawdziwki, ze względu na swój niepowtarzalny smak i różnorodną teksturę, są nieodzownym elementem wielu najlepszych przepisów kulinarnych na całym świecie. Oczywiście można je również wykorzystać w wielu potrawach z naszego zdrowego menu z dostawą do domu, ponieważ grzyby są nie tylko bardzo smaczne, ale również bardzo dobre dla naszego zdrowia.

Z jednej strony grzyby dostarczają nam dużej ilości wysokowartościowego białka, dlatego też zajmują ważne miejsce w wegetariańskim menu. Są one również doskonałym źródłem minerałów, takich jak potas, cynk i fosfor.

Są one również dobrym źródłem witamin z grupy B i innych niezbędnych składników odżywczych dla organizmu, które zobaczymy później, gdy będziemy rozmawiać o korzyściach zdrowotnych płynących z grzybów.
Niezależnie od tego, jak je spożywasz i jaki jest ich rodzaj, grzyby są pokarmem, którego nigdy nie powinno zabraknąć w Twojej diecie. Tym bardziej, jeśli stosujesz dietę odchudzającą. Jak zobaczymy poniżej, skład odżywczy pieczarek sprawia, że są one produktem, który szczególnie nadaje się do napełniania brzucha bez przesadnej ilości kalorii.

Z drugiej strony, odkryjemy również właściwości zdrowotne, jakie mogą mieć te jesienne klejnoty. Od setek lat niektóre rodzaje grzybów są również wykorzystywane jako składniki lecznicze. Na przykład, w niektórych kultura-ch Wschodu były używane do poprawy krążenia krwi lub wzmocnienia systemu odpornościowego. Nie, nie są one cudownym produktem, ale możemy odnieść ogromne korzyści z ich spożywania.

Błonnik nierozpuszczalny.

Grzyby są doskonałym źródłem ligniny, w rzeczywistości dostarczają nam jej prawie 3 gramy na każde 100 gramów, które spożywamy. Lignina jest rodzajem nierozpuszczalnego błonnika, który nie ulega rozkładowi w naszym układzie pokarmowym. To sprawia, że jego wartość dla makrobioty jest dość względna w porównaniu z innymi włóknami — choć o tym porozmawiamy później — ale z drugiej strony zapobiegnie on wzdęciom i gazom jelitowym. Główną wartością ligniny jest to, że rośnie w naszym żołądku, co zwiększa masę kałową. Jest to szczególnie korzystne w przypadku zaparć i przy oczyszczaniu przewodu jelitowego.

Źródło witamin i minerałów.

Wspominaliśmy już o tym w poprzedniej części, ale nadal będziemy powtarzać, jak ważne jest włączenie grzybów do naszej diety, aby czerpać korzyści z ich wysokiej zawartości minerałów i błonnika. Pod względem minerałów produkty te dostarczają nam fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, cynku, potasu i selenu. Należy zauważyć, że ich zawartość sodu jest bardzo niska, więc są one dobrym pokarmem, jeśli przestrzegasz zdrowego menu. W każdym razie musimy być świadomi, że jeśli będziemy je solić podczas gotowania, zawartość sodu w nich wzrośnie. Jeśli chodzi o witaminy, to są one źródłem witaminy A, witamin z grupy B, C i D. Na szczególną uwagę zasługuje ta ostatnia i choć nie jest tak skuteczna jak ta, którą syntetyzujemy na słońcu, to trudno ją znaleźć w produktach niezwierzęcych, a może pomóc nam uniknąć niedoborów.

Niezbędne aminokwasy.

Nie wolno nam zapominać, że grzyby to wciąż grzyby. Oznacza to, że na poziomie ewolucyjnym znajdują się one na etapie pośrednim między zwierzętami a warzywami. Z tego właśnie powodu białko, którego nam dostarczają, ma znacznie wyższą wartość biologiczną niż białko warzyw, zbliżoną do zwierzęcej. Z tego samego powodu niektóre rodzaje grzybów, jak np. boczniak ostrygowaty, są źródłem wszystkich niezbędnych aminokwasów.

Poprawią mikrobiotę.

Rozmawialiśmy już o ligninie w grzybach i jej wpływie na regulację tranzytu jelitowego, ale to nie jedyna korzyść z tego błonnika. Wykazano również, że lignina pomaga poprawić mikrobiotę — znaną również jako flora jelitowa — co może przynieść korzyści, takie jak zmniejszenie chorób żołądka spowodowanych przez patogeny lub pomoc w kontrolowaniu otyłości.

Mają działanie przeciwzapalne.

Ostatnie badania wykazały, że węglowodany zawarte w niektórych grzybach zawierają duże ilości beta-glukanów, polisacharydów, które mają działanie przeciwzapalne i poprawiają nasz system odpornościowy.

Są one bardzo sycące.

Jak już wyjaśniliśmy, wysoka zawartość ligniny sprawia, że grzyby mają dużą zdolność do wchłaniania wody i w rezultacie pęcznieją po dostaniu się do żołądka. To właśnie dlatego, gdy jemy grzyby, uczucie pełnego żołądka przychodzi znacznie szybciej niż w przypadku innych produktów. W rezultacie jemy mniej i kontrolujemy ilość spożywanych kalorii.

Bogate w antyoksydanty.

Ergoteine jest aminokwasem występującym w większości grzybów. W różnych badaniach wykazano, że ten aminokwas ma działanie antyoksydacyjne i może pomóc w zapobieganiu niektórym rodzajom nowotworów. Chociaż można go znaleźć w większości grzybów, to właśnie pieczarki dostarczają go najwięcej. Z drugiej strony, należy zauważyć, że aminokwas ten występuje w znacznie większych ilościach w grzybach dziko rosnących niż w grzybach uprawnych, co jest kolejnym przykładem na to, jak ważne jest spożywanie produktów sezonowych.

Bardzo mało kalorii.

Ponieważ większość grzybów to po prostu woda i dostarcza nam tylko 4 gramy węglowodanów na 100 gramów, grzyby są bardzo niskokalorycznym pożywieniem. Dzięki temu są świetną propozycją, jeśli chcemy włączyć je do odchudzającego menu. Mając tylko 25 Kcal, są bardzo dobrym rozwiązaniem jako dodatek lub przekąska między posiłkami, ponieważ, jak już wspomnieliśmy, mają również wysoką moc sycącą.

Obniżenie poziomu cholesterolu.

Grzyby zawierają beta-glukan i chitynę, elementy, których prawdopodobnie nie poznalibyśmy po nazwie. Ważne jest to, że oba włókna mogą odgrywać bardzo ważną rolę w przetwarzaniu i eliminacji cholesterolu z naszej krwi. Ale to nie są jedyne składniki odżywcze obecne w grzybach, które mogą nam pomóc w tym zakresie. Są one również bogate w pewne fitoskładniki, które zapobiegają przyklejaniu się cholesterolu do tętnic, co wspomaga krążenie krwi i kontroluje ciśnienie.

Świetny zamiennik mięsa.

Chociaż grzyby nie dostarczają nam ogromnej ilości białka, to jednak białko, które nam dostarczają jest bardzo wysokiej jakości. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że są one również doskonałym źródłem niezbędnych aminokwasów, na poziomie odżywczym mogą stanowić substytut mięsa.
Poza wartościami odżywczymi i makroskładnikami, niektóre grzyby są również źródłem umami (jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, różnego niż słony), którego nie znajdziemy w wielu produktach pochodzenia roślinnego, tak więc, patrząc z perspektywy podniebienia, mogą one również pomóc nam ograniczyć spożycie mięsa lub zastąpić je w dieta-ch wegetariańskich.