Trzydniowy plan posiłków- detoks, odmłodzenie i zwiększenie Twojej świadomości o wpływie diety na zdrowie.

Odmładzający, 3-dniowy plan detoksykacji organizmu W obecnych czasach nie można już przeżyć jednego dnia bez zetknięcia się z różnego typu zanieczyszczeniami. W praktyce nie możesz być pewny niczego, nawet czystości wody, którą pijesz lub żywności, którą jesz, ale możesz z dużym prawdopodobieństwem oszacować, które pokarmy są dla Ciebie lepsze, nawet jeśli mają śladowe ilości zanieczyszczeń, a które już same w sobie są szkodliwe, a do tego mają jeszcze więcej “chemii”. Jeśli zaś mowa o oddychaniu, co rzecz jasna ciężko przerwać, trudno jest uniknąć zanieczyszczenia powietrza, czy to przez palaczy, czy przez wszelkiego rodzaju opryski, czy też przez spaliny samochodowe. Ma to ogromny wpływ na zdrowie w taki czy inny sposób.

Nie możesz być pewien, że jeśli twoje ciało nie reaguje w widoczny sposób, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Z tych powodów detoksykacja jest konieczna, aby zachować zdrowe ciało, co przekłada się również na zdrowy umysł i zdrowe relacje z ludźmi. Nasze ciało ma swoje własne sposoby leczenia i detoksykacji. Jednakże gdy zanieczyszczenia, które dostają się do niego, zostały nagromadzone w stopniu przekraczającym zdolność do samooczyszczania, nasze wewnętrzne mechanizmy mają trudny okres. Wówczas tkanki są nadwyrężone i prowadzi to do nieprawidłowego funkcjonowania całego ciała. A ponieważ ważne narządy stają się osłabione, proces oczyszczania również zostaje zakłócony. Właśnie dlatego przedstawiam Ci 5cio dniowy plan oczyszczania, który sam stosuję. Bazuję go na swojej wiedzy, którą gromadziłem kilka ładnych lat i przede wszystkim- na trzech filarach zdrowia.

Są to:

• Glukuronidacja- proces łączenia toksyn z glutationem, co umożliwia ich rozpuszczenie w wodzie i potem- wydalenie. Istnieją rośliny, które to ułatwiają, a są to- kapusta, brokuł, kalafior, brukselka

• Autofagia- proces “spalania” starych i uszkodzonych komórek, który zachodzi głównie przy deficycie kalorii, tzn. kiedy jesteśmy głodni. Chroni przed rakiem i spowalnia proces starzenia się ciała. Z tego powodu staraj się jeść tyle, aby prawie się najadać, ale też zostaw sobie możliwość czucia głodu. Wiele osób myśli, że głód to wróg i należy go zdusić wszelkimi sposobami, a to nieprawda. Z tego samego powodu unikamy śniadania, pierwszy posiłek jedząc dopiero o godzinie 11:00. To znacząco wspiera autofagię. Tezę o tym

, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia można wsadzić między bajki.

• Błonnik- to chyba jedna z najbardziej niedocenianych substancji w dietetyce. Wszyscy wiedzą, że błonnik pomaga w przyspieszeniu perystaltyki jelit, ale ilu z nas wie, z czym to się wiąże?

Otóż, im szybciej wydalasz resztki pokarmu z jelit, tym mniej gniją. To proste. Gnicie powoduje przedostanie się różnych toksyn do krwi, a zasadniczo nie wiemy, jak te toksyny działają, bo nie sposób sprawić, by w Twoich jelitach żył tylko jeden rodzaj bakterii, a następnie zbadać, jak wpłynie to na Twoje zdrowie. Jedyne, czego możemy być pewni, to fakt, że im więcej probiotyków (dobrych bakterii), tym mniej gnilnych. Te pierwsze żywią się błonnikiem. Te drugie głównie pokarmem wysokobiałkowym, więc dzisiejszy, sztucznie pompowany trend na białko to największa niedorzeczność w dietetyce, jaką znam. Mięso gnije w temperaturze pokojowej po kilku godzinach, a w Twoim ciele przebywa niekiedy ponad 48 godzin, a temperatura jest dużo wyższa.

Przepraszam, jeśli właśnie jadłeś, ale teraz przynajmniej wiesz, czemu kupa ma taki, a nie inny zapach. Jedzenie gnije. Po prostu jedzmy więcej błonnika, a będziemy szybciej się go pozbywać. Ponadto błonnik sam w sobie wiąże wiele toksyn.

Zatem, co możesz jeść przez 3 dni, aby odmłodzić swoje ciało?

Oto mój przykładowy jadłospis:

Śniadanie (posiłek pierwszy) jem o 11:00, czasem nawet o 12:00.

Drugie śniadanie- 14:00, obiad- 16:00 i kolacja- 19:00-20:00. Jak widzisz, jem maksymalnie przez 9 godzin na dzień, co pozwala mi zachować autofagię przez 15 godzin dziennie, podczas gdy większość ludzi je od 7:00 do 20:00, więc zostaje im tylko 11 godzin na zdrowy głód. Upewnij się, że taka dieta jest dla Ciebie bezpieczna, zanim ją zastosujesz.

Dzień 1:

• 50 g dowolnych orzechów (najzdrowsze są włoskie) + duża porcja sałatki z dowolnych warzyw z dużą ilością oliwy z oliwek. Zazwyczaj wybieram prostotę i łączę pomidora, sałatę/ szpinak i cebulę, ale Ty możesz wybrać dowolne, ulubione warzywa

• smoothie owocowe z tofu (300 g rozmrożonych truskawek + woda + 100 g tofu)

• Pieczone brokuły z przyprawami (staraj się używać mało soli!) i gotowane bataty. Jeśli nie lubisz batatów, użyj zwykłych ziemniaków, a brokuły można zmienić na kalafiora.

Po ułożeniu ich na talerzu, polej je dodatkową ilością oliwy z oliwek (jeśli ją lubisz). Zawiera niesamowicie cenne kwasy omega-9 i oleokantal (obie te substancje działają przeciwzapalnie, redukując bóle, ryzyko raka i chorób serca)

• 1-2 pomarańcze + dwie kanapki z pełnoziarnistego chleba posmarowane awokado, z dodatkiem ogórka. Jeśli nie lubisz awokado, użyj hummusu lub samodzielnie wykonanego “smalczyku” z fasoli.

Dzień 2:

• Owsianka nocna (zalej płatki owsiane poprzedniego wieczoru mlekiem sojowym, aby namokły przez noc) z dodatkiem jagód/czereśni/ malin. Mrożone owoce są okej, bo zachowują dzięki mrożeniu dużo witamin, które mogłyby się utleniać.

• Sałatka z komosą ryżową, suszonymi pomidorami i papryką.

• Gulasz z soczewicy i surówka z kiszonej kapusty • 50 g dowolnych orzechów plus 1-2 jabłka

Dzień 3:

• Słupki z ogórka lub marchewki z guacamole

• Smoothie z arbuza, malin i kiwi, z dodatkiem dwóch łyżeczek słonecznika.

• Curry na bazie mleka kokosowego z brokułem, papryką i pieczarkami, z dodatkiem kaszy jaglanej/ komosy ryżowej.

• Pieczona ciecierzyca w sosie pomidorowym

Jak widać, zdrowe odżywianie nie musi być trudne, ani tym bardziej nudne. Proponuję na początek stosować się do tego jadłospisu przez 3 dni w każdym tygodniu, a następnie, gdy już wdrożysz się w lepsze nawyki i lepsze samopoczucie doda Ci motywacji do jeszcze zdrowszej diety, możesz używać takiej diety przez 4 dni w tygodniu. Pamiętaj, że jeśli jesteś szczupłą osobą, musisz zwiększyć kalorykę, na przykład dodając jeszcze jeden posiłek w ciągu dnia. U szczupłych osób autofagia zazwyczaj zachodzi dobrze, więc bardziej koncentruj się np. na ilości warzyw i owoców w diecie. I najważniejsze- te 3 dni dadzą Ci dobry efekt tylko pod warunkiem, że w pozostałe dni tygodnia Twoja dieta będzie w miarę przemyślana. Nie można oczekiwać, że wszystko będzie okej, gdy na śniadanie wyjadasz popularny krem orzechowy ze słoika dłonią, a na kolację jesz chipsy polane ciekłym smalcem.